Esittelyssä puheenjohtaja Elina Ruohonen

Juttu julkaistu Paikallislehti Somerossa 28.3.2017

 

LEIKKI EDISTÄÄ KOIRAN OPPIMISTA

Someron Seudun Koiraharrastajien uusi puheenjohtaja Elina Ruohonen korostaa hyvän suhteen ja oikean palkkion merkitystä

Teksti: Sari Merilä

Someron Seudun Koiraharrastajien uusi puheenjohtaja Elina Ruohonen puhkuu intoa. 40-vuotias yhdistys on hyvässä nosteessa ja lisää harrastusmahdollisuuksia entisestään.
– Haluan viedä yhdistystä eteenpäin ja kehittää Somerolla koiraharrastusta, jolle on rakennettu hyvä pohja.
Ruohonen valittiin helmikuussa johtamaan aktiivista yhdistystä, jota edeltäjä Matti Pomppu ehti luotsata yli 30 vuotta. Ruohonen on täynnä tarmoa ja uusia ideoita. Koulutusmetodit ovat muuttuneet paljon takavuosista, kun kouluttajat ovat saaneet uutta tutkimustietoa koiran käyttäytymisestä ja oppimisesta.
Ruohonen korostaa, että kouluttajien tyyli on nykypäivää: positiivista vahvistamista, jossa koiraa kehutaan oikeasta suorituksesta ja jätetään huomiotta väärät.
– Ensin koiralle täytyy opettaa, mitä käsky tarkoittaa ennen kuin voi vaatia koiraa noudattamaan sitä, Ruohonen muistuttaa.
Koulutuskentältä harrastajat saavat neuvoja siihen, miten koiralle kerrotaan, mitä siltä halutaan.
– Koira haluaa tehdä yhteistyötä, jos suhde omistajaan on hyvä. Se oppii helposti, jos se saa oikeasta suorituksesta palkkion.
Kentällä etsitään kullekin koiralle oikeaa palkkaa eli millainen kiitos innostaa koiraa yrittämään. Toinen tarvitsee herkkuja, mutta toinen saa kiitoksen lelusta tai leikkihetkestä.
Ruohonen huomauttaa, että omistajan täytyy osata leikkiä koiransa kanssa.
– Sitäkin harjoitellaan tottelevaisuuskoulutuksessa.

Ruohonen kehuu nykyisen hallituksen ja kouluttajien olevan täynnä innostuneita monen lajin harrastajia. Se takaa jäsenille monipuolisen harrastustarjonnan. Yhdistystoiminta perustuu talkootyöhön ja Ruohonen korostaakin, että toimijoille täytyy antaa sekä tukea että mahdollisuus toteuttaa ideoitaan.
– Silloin kaikki muutkin hyötyvät.
Ruohonen pitää tärkeänä sitä, että kaikilla koiranomistajilla on mahdollisuus harrastaa Somerolla eikä heidän tarvitse lähteä kauemmas.
– Ihmiset haluavat nykyään myös maksaa siitä, että saavat harrastaa laadukkaasti. Suuri osa koulutuksistamme sisältyy jäsenmaksuun, mutta järjestämme myös ulkopuolisilta kouluttajilta ostettavaa koulutusta, jota tarjotaan jäsenille omakustannushintaan.
Someron Seudun Koiraharrastajat ry:n hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Elina Ruohonen, sihteeri Minna Filppu, rahastonhoitaja Piia Sihvonen-Talikka, varapuheenjohtaja Minna Kannisto, jäsenet Virpi Ingerman, Anneli Karttunen, Johanna Laakkio, Riitta Laine, Katri Nikander, Johanna Nivalinna, Annika Saneri sekä varajäsenet Kati Moilanen ja Helena Suortti. Kouluttajina toimivat lisäksi Laura Nuotio, Satu Pajarinen ja Saara Roto.

Jokaiselle jotakin

Someron Seudun Koiraharrastajat tarjoaa monipuolista harrastustoimintaa Somerolla. Koulutuskentällä pyörivät viikoittain arkitottelevaisuus-, agility- ja rally-tokokoulutukset.
Keväällä järjestetään kilpatottelevaisuuskoulutuskurssi kisoihin tähtääville ja kesällä on luvassa agilitykoulutusta myös kisaaville.
Pentukurssi totuttaa toukokuussa pennut lajitovereihinsa ja antaa omistajille vinkkejä koirankoulutukseen.
Toukokuussa on kaksi luentotilaisuutta. Eläinlääkäri Tuulia Appleby paneutuu koiran kipukäytökseen 7.5. ja eläintenkouluttaja Kaisa Hilska työ- ja urheilukoiran ravitsemukseen 15.5.
Lasten tapahtumapäivä pidetään 10.6., kaikkien rotujen match show 12.7. sekä tottiksen ja agilityn möllikisat elokuussa.
Yhdistys vie koiraharrastusta myös kylille. Annika Sanerin valkoinenpaimenkoira Väiski on ilahduttanut lapsia vetokoirana niin Someron seurakunnan kuin Someron Liikunnan ulkoilutapahtumissa. Alkusyksystä agilityharrastajat ovat viemässä Laura Nuotion johdolla koiriaan palvelutalo Tervaskannon ja Mäntykodin vanhusten iloksi.
Syksyksi on suunnitteilla nosework-kurssi ja jäljestyskurssi.

”Kelpiet ovat kuin partiolaiset”

Elina Ruohonen on Somerolla syntynyt 30-vuotias lähihoitaja. Hän työskentelee mielenterveys- ja päihdetyössä Jokioisilla ja asuu miehensä karjatilalla Tammelan Teurolla. Lihakarjatilan tarpeisiin sopii myös Ruohosen harrastama rotu working kelpie. Australialaisen paimenkoiran työlinjaa edustavat Kelmi ja Alli ovat osoittaneet Ruohosen löytäneen oman rotunsa lapsuuden sekarotuisten, näyttelylinjaisen noutajan ja nuorina sairastuneiden rescuekoirien jälkeen.
– Working kelpie on järkevä, moneen harrastukseen sopiva, nopea ja ketterä koira.  Rotu on kohtuullisen terve ja pitkäikäinen. Kelpiet ovat kuin partiolaiset aina valmiita töihin ja lähtemään mukaan.
Ruohonen harjoittelee koiriensa kanssa paimennusta ja tottelevaisuuskoulutusta, mutta myös jäljestys kiinnostaa.
– Katsotaan, mihin koirien ominaisuudet sopivat. Ne ovat kumpikin vielä hyvin nuoria.
Elina Ruohonen kasvoi maatilalla eläinten keskellä ja kävi jo alakouluikäisenä junior handler-kurssin, agilitykurssin ja dogsitter-kurssin. 15-vuotiaana hän sai kultaisennoutaja Nellin, jonka kanssa kiersi näyttelyjä ja harrasti etenkin tottelevaisuuskoulutusta. Pian Someron Seudun Koiraharrastajissa huomattiin tavoitteellinen nuori ja hänet kannustettiin tottelevaisuukoulutusohjaajakurssuille. Ruohonen on kuulunut yhdistyksen hallitukseen ja vetänyt koulutuksia jo kymmenkunta vuotta.